Archive for June 2009

Een Nikobus schakelmodule bestaat in grote lijnen uit programmeerbare automatische schakelaars, die aangestuurd kunnen worden door drukknoppen. De drukknoppen worden via een bussysteem aangesloten op de modules. Meer gedetailleerde info vind je op http://www.niko.be/nlbe/Professional/Producten/catalogus/domotica/nikobus-modules/schakelmodule

Om een schema te maken dat geschikt is voor een elektrische keuring moeten in principe de componenten die op laagspanning werken niet getekend worden. Het is dus voldoende om een aantal lampen te tekenen, aangestuurd door automatische schakelaars. De busdrukknoppen hoeven niet weergegeven te worden:

trikker_nikobus_1

In Trikker vind je echter ook een symbool voor een domotica module (dit symbool kan net zo goed gebruikt worden voor alarm- of brandcentrales). Een Nikobus systeem kan je in Trikker dus ook als volgt tekenen:

  • Teken een automaat, leiding en domotica module;
  • Wijzig de eigenschap ‘Naam Module’ van de domotica module;
  • Voeg 1 of meerdere drukknoppen toe;
  • Voeg lampen toe;

Het resultaat ziet er dan als volgt uit:

trikker_nikobus_2

Door de eigenschap ‘Adres’ van een drukknop in te vullen, wordt dit adres bij de drukknop bijgetekend. Zo kan je dus bijvoorbeeld een drukknop het adres ‘All off’ geven om aan te duiden data deze drukknop alle lampen uitschakeld. Lampen hebben ook een adres. Indien het adres van een lamp hetzelfde is als het adres van een drukknop, wordt bij de drukknop zowel het adres als de kring van de lamp weergegeven:

trikker_nikobus_3

Indien de voeding van de Nikobus modules niet op dezelfde automaat staat als de lampen die geschakeld worden, dan kan het symbool voor de domotica module ook gebruikt worden om de voeding van alle modules voor te stellen. Je kan er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen om alle busdrukknoppen achter deze ‘voeding’ te tekenen:

trikker_nikobus_4

Lijst van wijzigingen in versie 1.0.21 (11 juni 2009):

– Geen nieuwe functionaliteit, enkel ondersteuning voor educatieve licenties

Er is een nieuwe update van Trikker beschikbaar: http://www.bluebits.be/releases/Installeer_Trikker_V1.0.20_(Web).exe

Lijst van wijzigingen in versie 1.0.20 (7 juni 2009):

– NIEUW — Symbolen: Nieuwe symbolen voor Bewegingsdetector, Branddetector, Intercom (Parlofoon), Voorschakelapparaat
– NIEUW — Symbolen: De eigenschap ‘Type’ van het symbool ‘Automatische Schakelaar’ kan op ‘Schemerschakelaar’ gezet worden
– NIEUW — Symbolen: Nieuwe eigenschap voor het symbool ‘Schakelaar’: Rolluikschakelaar
– NIEUW — Symbolen: Nieuwe eigenschap voor het symbool ‘Lichtpunt’: Wandverlichting
– NIEUW — Eendraadschema: Wanneer met de muis over een symbool in de componentenbibliotheek gegaan wordt, wordt een hint met de naam van het symbool getoond.
– NIEUW — Situatieschema: Nieuwe symbolen voor ‘Garagepoort’, ‘Trap’, ‘Draaitrap’ en ‘Rechthoek’
– NIEUW — Situatieschema: Onderaan worden de breedte, lengte, hoek en diameter de huidige component weergegeven
– NIEUW — Situatieschema: De eindpunten van muren, ramen,… worden nu door oranje markeringen aangeduid. Dit maakt het duidelijker dat deze versleept kunnen worden.
– NIEUW — Situatieschema: De breedte van alle volgende te tekenen muren, ramen,… kan ingesteld worden. Dit maakt het mogelijk om sneller componenten met eenzelfde breedte te tekenen.
– NIEUW — Situatieschema: Kopiëren en plakken van muren, ramen,… is toegevoegd. Zo kunnen elementen tussen pagina’s of tussen documenten onderling gekopieerd worden.
– NIEUW — Situatieschema: Alle elementen kunnen snel geselecteerd worden door de toetsenborcombinatie CTRL+A in de drukken
– NIEUW — Afdrukken: Het paginabereik kan ingesteld worden. Zo dienen niet steeds alle pagina’s afgedrukt te worden.
– FOUTCORRECTIE — Bij het het indrukken van de zoom knoppen werd er soms een foutmelding getoond.