— UPDATE 12/11/2013 —
Vandaag heeft avast een nieuwe virus-definitie bestand uitgebracht (Versie 131112-0, programma versie 2014.9.0.2008) waarin onderstaand probleem is opgelost. Wordt er op jouw pc toch nog een bestand als ‘verdacht’ aanzien door avast, update dan zeker eerst je virusdefinities en programma (avast > Instellingen > Bijwerken)

=====================

 

De huidige versie van het anti-virusprogramma Avast markeert (ten onrechte) 1 bestand van de nieuwe testversie van Trikker als zijnde verdacht. Avast verplaatst dit bestand naar de ‘viruskluis’, waardoor Trikker niet opgestart kan worden… Het betreffende bestand (WW.dll) is reeds bij Avast aangemeld als veilig, maar in hun huidige versie van het programma (V2014.9.0.2006) en virusdefinitiebestand (131024-0) staat dit nog als onveilig gemarkeerd.

Maak je gebruik van avast, dan kan je Trikker 1.5.25 als volgt installeren:

Bij het installeren vanaf de website krijg je een waarschuwing dat het bestand verdacht is. Deze waarschuwing kan je negeren (sluiten met het kruisje rechts bovenaan):

avast+1.5.25_01_waarschuwing

 

De installatie lijkt verder te lukken, maar eens je Trikker opstart zal je merken dat dit niet lukt. Het ‘verdachte’ bestand WW.dll (wat trouwens doot Trikker gebruikt wordt voor het inladen van AutoCAD bestanden) is door avast in de ‘viruskluis’ gestopt. Trikker heeft dit bestand nodig om op te starten, wat dus niet meer lukt:

avast+1.5.25_02_trikker_crash

Om het bestand WW.dll terug op de juiste locatie te zetten en te markeren als veilig ga je als volgt te werk:

  • Open avast
  • Klik op ‘Scan’
  • Klik op Quarantaine (Viruskluis) – De viruskluis met verdachte bestanden wordt zichtbaar.
  • Klik met de rechtermuistoets op ‘WW.dll’, en kies de optie ‘Herstellen en toevoegen aan uitsluitingen’:

avast+1.5.25_03_herstellen

Het bestand staat nu terug op de juiste plaats (C:\Program Files (x86)\Bluebits\Trikker) en zal uitgesloten worden van toekomstige scans. Het uitsluiten van toekomstige scans wordt  echter pas actief nadat de avast schilden afgesloten en terug opgestart worden. Dit kan door

  • ofwel je computer terug op te starten
  • ofwel door op het avast icoontje rechtsonder te klikken, de schilden uit te schakelen en weer in te schakelen

avast+1.5.25_04_schilden

  • ofwel door in avast naar ‘Instellingen’ > ‘Actieve Bescherming’ te gaan, de schilden uit te zetten en weer aan:

avast+1.5.25_05_schilden2

 

Avast is voor zover we weten het enige anti-virusprogramma dat dit bestand als verdacht bestempelt… We hebben ook getest met Avira, AVG, BitDefender en Windows Defender, maar geen van deze gaf een waarschuwing. Indien je trouwens met avast het bestand in de viruskluis scant lijkt avast plots van gedacht veranderd te zijn:

avast+1.5.25_06_tochgeenvirus

 

Hopelijk past avast snel de virusdatabase aan, zodat dit probleem vanzelf verdwijnt… Ondervind je toch nog problemen met avast of een ander anti-virusprogramma, laat het ons weten! We zoeken graag mee een oplossing…

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *