Er is een nieuw AREI!  Sinds 01/06/2020 gebeuren keuringen volgens de vernieuwe wetgeving.  Wat betekent dit voor je eendraadschema’s en situatieschema’s?  Over het algemeen is er (zeker voor huishoudelijke installaties) weinig veranderd aan de vereisten.  Wel krijgen we signalen dat reeds bestaande regels strikter toegepast worden.  We verzamelen ondertussen alle opmerkingen en verwerken deze in volgende update.

Karakteristieken van automaten — Er wordt vaker verwacht dat je de uitschakelcurve (voor huishoudelijke installaties meestal ‘C’) en de kortsluitstroom (voor huishoudelijke installaties meestal ‘3kA’) mee op de schema’s vermeldt.  Dit kan nu al in Trikker, door de automaat te selecteren en de eigenschappen in te stellen:

Uiteraard is het redelijk omslachtig om steeds elke automaat te selecteren en in te stellen… Je kan best de automaat bij de favorieten toevoegen, zodat je hem later met dezelfde eigenschappen opnieuw op je schema kan toevoegen:

We onderzoeken voor volgende update een werkwijze die zal toelaten sneller en eleganter een voorkeur in te stellen, zodat je niet steeds deze eigenschappen manueel moet instellen.

Type van differentieelschakelaar — Er wordt vaker verwacht dat je het type van de differentieelschakelaar (Type A voor ‘gewone’ differentieelschakelaars, Type B voor laadpunten) vermeldt.  Momenteel is dit nog geen eigenschap die je kan instellen, maar daar wordt aan gewerkt.  Voorlopig kan je een apart tekstveld toevoegen om het type te vermelden:

Plaatsing van leidingen — Er wordt vaker verwacht dat je de plaatsing van een leiding (Op een muur, in een muur,…) wergeeft.  Ook dit kan reeds in Trikker door de eigenschappen in te stellen:

Door veschillende symbolen samen te selecetern kan je ze als geheel toevoegen bij de favorieten om zo te vermijden dat je van automaat en kabel steeds alle eigenschappen moet instellen:

 

Handtekeningen — Het is steeds een vereiste geweest om de schema’s te handtekenen, wat ‘vroeger’ vaak op papier gebeurde.  Vele controleurs appreciëren het te zeerste als je de schema’s digitaal als pdf-document aanlevert.  Vanuit Trikker is er nog geen mogelijkheid om rechtstreeks handtekeningen toe te voegen op de schema’s, hieraan wordt gewerkt tegen volgende update.  Wil je nu al handtekeningen toevoegen zonder deze af te drukken en terug in te scannen, dan kan dit mits een tussenstap:

  • Zorg dat je een uitgesneden foto hebt van de handtekening die je wil toevoegen;
  • Maak een pdf-docuemnt van je schema, zoals hier uitgelegd;
  • Gebruik Adobe Reader om de handtekening aan je pdf-document toe te voegen:

 

EAN-nummer — Er is nog geen specifiek veldje voorzien om het EAN-nummer van de installatie in te vullen.  Je kan hiervoor het veldje “Extra info” gebruiken dat je in het scherm “Afdrukken” vindt.

Aardingsstrip op situatieschema  Als je in het scherm “Extra > Instellingen > Meer…” de optie “Losse Symbolen” aanvinkt dan beschik je over de volledige bibliotheek van symbolen in het situatieschema.  Zo kan je ook een aardingsonderbreker op het situatieschema tekenen:

 

 

 

Bots je op andere beperkingen door het nieuwe AREI?  Laat het zeker weten zodat we dit in de planning van de verdere ontwikkeling van Trikker kunnen opnemen.

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Uncategorized

8 reacties

roeland · 24/06/2020 op 19:58

top merci voor de vlotte en snelle reactie’s

Eric Jansen · 26/06/2020 op 13:11

Hallo,

Enkele van mijn vragen zijn in de laatste blog beantwoord( of zelf reeds toegepast).
Doch had ik nog 2 vraagjes:
1.Op de situatieplannen geef ik mijn stopcontacten, mijn schakelaars en speciale toestellen (wasmachine vaatw, enz) een kleur
Nu dien ik telkens de kleur aan te passen per stroombaan of punt.
Als bijvoorbeeld een punt heb met een stopc en lichtknoppen dien ik telkens van kleur te wijzigen.
Is het mogelijk om in het programma een tabel te maken zodat je bijvoorbeeld vooraf kan ingeven alle stopc groen / alle lichtknoppen en punten blauw.
2. Het gebeurd dat er verschillende kabels/draden gebruikt worden in een bepaalde kring (VOB naar XVB of andere) maar je kan enkel de net na de automaat de kabelsoort ingeven en hoger in het ééndraadsschema kan je geen melding maken van wijzigen van kabels soort. Kan dit voor zien worden?

mvg,

eric

lph.bvba · 11/07/2020 op 18:20

ik zou het interessant vinden dat er ook een lay out tekening van de stroom kast kan gemaakt worden

Tom Deckx · 23/10/2020 op 13:55

Volgens het nieuwe AREI moeten ook alle aftakdozen op het situatieschema vermeld worden.
Wanneer ik deze op het ééndraadsschema teken, dan krijgt deze het nummer 1 en alle hier achter geplaatste toestellen krijgen geen nummer. Hoe teken ik dit het best, of wordt dit nog aangepast?

Kurt (Bluebits bvba) · 23/10/2020 op 15:39

Er is een al trucje (al staat dat nog niet in de handleiding vermeld): houd op je toetsenbord de toetsen CTRL en SHIFT ingedrukt, dan kan je elk symbool zwevend op je tekenblad plaatsen. Zo kan je dus bijvoorbeeld een contactdoos eender waar tekenen.

Stefan · 01/11/2020 op 22:57

Default waarden ingeven voor bepaalde componenten zou zeer handig zijn..

bv Alle automaten die ik teken in het eendraad schema by default 3kA met C curve plaatsing in muur.

Soort van config file? 🙂

Marc · 03/10/2021 op 10:22

Kan ieman mij zeggen waar ik deze handige programma kan verkrijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *