Sinds juni verlopen keuringen volgens het nieuwe AREI.  Hoewel er voor huishoudelijke installaties op papier weinig tot niets wijzigde, merken we in de praktijk toch dat keurders de reeds bestaande regels strikter toepassen en meer details op de schema’s verwachten.  Dat stelde ons voor de keuze:

  • Ofwel de bibliotheek vullen met meer voorgeconfigureerde symbolen – met het risico om het overzicht in de bibliotheek te verliezen;
  • Ofwel een manier bedenken waarop de meest courante eigenschappen van de meest gebruikte symbolen nog sneller gewijzigd kunnen worden.

We kozen voor het tweede: dat duurde iets langer om te ontwikkelen maar we denken dat dit de tekensnelheid sterk ten goede kan komen.  De nieuwste versie van Trikker kan je hier downloaden:

> NAAR DE INSTALLATIE-PAGINA

 

Een overzicht van alle aanpassingen:

NIEUW – Snelmenu eigenschappen (Eendraadschema) – Tot nu toe kende Trikker 2 strikte modi: in de tekenmodus kunnen symbolen zoals te vinden in bibliotheek toegevoegd worden aan het schema en in selectiemodus kunnen reeds getekende symbolen geselecteerd en gewijzigd worden.  Het snelmenu werkt zowel in tekenmodus als in selectiemodus en laat toe om snel de meest courante eigenschappen van een symbool te wijzigen:

  • Klik met de rechtermuistoets op een symbool.  Het snelmenu verschijnt:Trikker snelmenu eigenschappen
  • Klik op de pijltjes om een eigenschap te wijzigen:Trikker snelmenu eigenschappen
  • Je kan nog sneller een eigenschap wijzigen met het scrollwieltje van de muis terwijl de muisanwijzer boven een eigenschap staat:Trikker snelmenu eigenschappen

 

NIEUW – Snel symbool selecteren (Eendraadschema) – Het snelmenu bevat enkel de meest courante symbolen en laat niet toe om teksteigenschappen in te typen.  Soms zal je dus naar selectiemodus moeten overschakelen om een symbool volledig naar wens te kunnen instellen.  Dit kan nu snel door met de rechtermuistoets te dubbelklikken op een symbool.

NIEUW – Handtekeningen toevoegen – In het scherm “Afdrukken” kan je de handtekening van eigenaar en installateur instellen.  Voorlopig kan enkel een handtekening toegevoegd worden vanuit een foto die je op je pc bewaard hebt:

Trikker - Handtekening toevoegen op eendraadschema en situatieschema

Wordt aan gewerkt voor een volgende update:

  • Bijkomende manieren om de handtekening toe te voegen;
  • Instellen van de vaste handtekening van de installateur.

NIEUW – Nieuwe symbolen:

  • AANSLUITKLEM –  Te vinden bij ‘Varia’.  Met de eigenschap “Tekst” kan je het klemnummer aanduiden:Trikker symbool aansluitklemEen klemmenlijst exporteren o.i.d. kan nog niet…
  • TOUCHSCREEN – Te vinden bij ‘Domotica’:Trikker symbool touchscreen
  • BATTERIJ – Te vinden bij ‘Varia’:Trikker - Symbool batterij

NIEUW – Type verliesstroomschakelaar – Het type verliesstroomschakelaar kan ingesteld worden en verschijnt ook op de materiaallijst:

Trikker - Type verliesstroomschakelaar (A, C, ...) instellen

NIEUW – Voorkeuren bibliotheek (Extra > Instellingen > Meer…) – Je kan voorkeursinstellingen maken voor de symbolen die in de standaardbibliotheek verschijnen.  Werk je bijvoorbeeld meestal met 6kA-automaten en XGB-kabel?  Dan kan je er voor zorgen dat je in de bibliotheek meteen symbolen met de juiste instellingen terugvindt:

Trikker - Voorkeursinstellingen bibliotheek

Trikker - Voorkeursinstellingen bibliotheek

NIEUW – Zwevende aftakkast (Eendraadschema) – Een aftakkast kan ‘zwevend’ (naast de oranje bolletjes) getekend worden:

Trikker - Aftakkast

(Stiekem trucje voor de pro’s: elk symbool kan zwevend getekend worden als je de CTRL- en SHIFT-toets ingedrukt houdt terwijl je op het schema klikt.  Zwevende symbolen worden niet mee overgenomen op het situatieschema)

NIEUW – Snel aantal verlagen (Eendraadschema) – Wanneer eenzelfde symbool (bijvoorbeeld een lamp) op een ander symbool getekend werd dan werd het aantal verhoogd.  Op dezelfde manier kan nu het aantal verlaagd worden door de  SHIFT-toets ingedrukt te houden.

NIEUW – Scrollen met muiswiel (Eendraadschema & Situatieschema) – Vooral handig in grote schema’s: als je de ALT-toets ingedrukt houdt kan je met het muiswieltje horizontaal scrollen door brede schema’s.  Als je de SHIFT-toets ingedrukt houdt kan je met het muiswieltje scrollen door hoge schema’s.

NIEUW – EAN-nummer – Het EAN-nummer van de installatie kan ingegeven worden:

Trikker - EAN nummer elektrische installatie

VERWIJDERD – Fax-veldjes – De veldjes om een fax-nummer in te geven werden verwijderd.

 

FIX – Vreemde karakters – Sommige Trikker-bestanden die vreemde tekstkarakters bevatten konden niet meer geopend worden

 

UPDATE 21/12/2020 – Op 21/12/2020 werd versie 1.5.76 uitgebracht met daarin een aantal kleine foutcorrecties op de eerder uitgebrachte versie 1.5.75:

FIX – Bij het toevoegen van tekst (nota’s) op het situatieschema kon geen tekst geplakt worden van het klembord;

FIX – Met 2 vingers in- of uitzoomen op een touchscreen of touchpad kon niet meer, dit is terug hersteld.  Het horizontaal scrollen met het muiswieltje gebeurt hierdoor voortaan met de ALT-toets i.p.v. voordien met de CTRL-toets.

FIX – In de bibliotheek werden bij de stopcontacten de automaat + leiding (zonder stopcontact) terug toegevoegd.  Dit om makkelijker vertrekken van algemene kringen te kunnen tekenen

FIX – Het nieuwe snelmenu verscheen soms in situaties waar dit niet nodig was.

 

Categorieën: Nieuws & Updates

19 reacties

Peter Trippaers · 09/12/2020 op 22:55

Bedankt voor het toevoegen van de aansluitklemmen, bedankt bedankt… Wat een miserie altijd daarmee. Ook de andere verbeteringen zie ik wel zitten, goed bezig.
Nu alleen nog deze software op een stabiel platform (ie MacOS) en dan zou het zo goed als perfect zijn. (Ik ken de “mogelijkheden” om bv mijn Mac te verneuken met Windows maar dat weiger ik uiteraard)
Opnieuw, bedankt voor de aansluitklemmen…

Simon E. · 10/12/2020 op 10:23

Topwerk! Al meer dan 5 jaar zijn wij zeer tevreden gebruiker, en het wordt er enkel beter en beter op. De laatste tijd wat corrupte bestanden omwille van ons hoog aantal eigen symbolen, maar dat is bij deze ook weer meteen opgelost.

Stefan Meersman · 11/12/2020 op 11:09

Bedankt voor de update. Zal het tekenen weeral sneller laten verlopen. Al ruim 9 jaar een tevreden gebruiker.

Mozes C · 12/12/2020 op 09:24

Reeds enkele jaren in het bezit van deze top software, spaart je enorm veel tijd en zie bluebits blijft up to date en laat je niet in de steek. Bedankt voor deze top software.

RONNY · 13/12/2020 op 09:28

Reeds jaren gebruiker van Trikker . een top product ! zelfs in 2020 heb ik vele uren met jullie programma mogen en kunnen werken …

Eddy · 13/12/2020 op 15:40

Reeds enkele jaren werk ik met trikker
super om mee te werken en deze laatste update is top

Jecon · 14/12/2020 op 11:09

Reeds 12 jaar gebruiker, super programma steeds goede updates. Bedankt !

Geert · 15/12/2020 op 20:08

Iets meer dan 10 jaar gebruik ik Trikker nu.
Bedankt om zo creatief in te spelen op een steeds sneller draaiende veeleisende wereld.
Steeds zijn jullie er zeer snel bij om eventuele issues op te lossen.
Top service voor een top product….

Davie · 15/12/2020 op 20:58

Trikker is top!

dimitri couteau · 21/12/2020 op 11:34

top update!
Mijn handtekening plaats ik al enkele jaren simpelweg waar je normaal je logo van je bedrijf upload. Het logo vind ik niet echt een meerwaarde hebben maar de handtekening bespaard mij wel wat gedoe.

een echte top update zou zijn om je lasermeter via bluetooth te verbinden met trikker zodat je in real time de ruimte kan opmeten en deze afmetingen automatisch op het scherm komen OF als alternatief via tekst zelf een afmeting kunnen invoegen zodat je lijn automatisch die specifieke lengte heeft… zo zou je niet handmatig een lijn moeten trekken en voortdurend liggen schipperen om de juiste afmeting te bekomen.

MAAR dat is slechts een voorstel tot verbetering voor een software die van zichzelf al super is !

Eric · 25/12/2020 op 11:55

Top update !
Sinds jaren tevreden gebruiker, spaart veel tijd en is volledig !
Bedankt voor de toevoeging aansluitklemmen !

Kristof · 07/01/2021 op 17:00

Bedankt! Goeie verbeteringen! thx

Donovan · 29/01/2021 op 10:29

Mooie update bespaard weeral een hoop tijd.
Top programma en goede service zijn aankoop zeker waard.

Jan · 16/03/2021 op 21:26

Heel goed programma! Echter vraag ik me wel af hoe je op een aftakdoos meerdere aansluitpunten krijgt zodat je die echt als aftakdoos kan gebruiken? Standaard is het gewoon in/uit ?

Kurt (Bluebits bv) · 16/03/2021 op 22:33

Je kan eerst met stukjes leiding (kabel) aftakkingen maken. De aftakdoos kan je daar dan overheen tekenen:

Lee · 25/03/2021 op 20:30

Dag Kurt,

Wat ook nog een leuke toevoeging zou zijn, is het makkelijk toevoegen van je aantal meters kabel aan ergens bij je kabeltype.

Thx!

Christophe schuermans · 31/10/2021 op 10:44

Ik merk dat bij de namen van de kringen een drop down pijltje staat, waaronder dan niets staat. Kan er daar iets toegevoegd worden? Ik denk aan standaard zaken zoals stopcontacten badkamer, verlichting woonkamer bvb zodat dit niet moet ingegeven worden

Kurt (Bluebits bv) · 01/11/2021 op 13:16

Met het uitklappijltje kan je geen voorgedefinieerde teksten selecteren maar kan je wel een groter tekstveld tevoorschijn halen om een tekts met meerdere lijnen in te geven:

Christophe schuermans · 02/02/2022 op 17:11

De mogelijkheid om met een short key op situatie plan losse symbolen te veranderen, bvb tussen type schakelaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *