Een Nikobus schakelmodule bestaat in grote lijnen uit programmeerbare automatische schakelaars, die aangestuurd kunnen worden door drukknoppen. De drukknoppen worden via een bussysteem aangesloten op de modules. Meer gedetailleerde info vind je op http://www.niko.be/nlbe/Professional/Producten/catalogus/domotica/nikobus-modules/schakelmodule
Om een schema te maken dat geschikt is voor een elektrische keuring moeten in principe de componenten die op laagspanning werken niet getekend worden. Het is dus voldoende om een aantal lampen te tekenen, aangestuurd door automatische schakelaars. De busdrukknoppen hoeven niet weergegeven te worden:
In Trikker vind je echter ook een symbool voor een domotica module (dit symbool kan net zo goed gebruikt worden voor alarm- of brandcentrales). Een Nikobus systeem kan je in Trikker dus ook als volgt tekenen:
-
Teken een automaat, leiding en domotica module;
-
Wijzig de eigenschap ‘Naam Module’ van de domotica module;
-
Voeg 1 of meerdere drukknoppen toe;
-
Voeg lampen toe;
Het resultaat ziet er dan als volgt uit:
Door de eigenschap ‘Adres’ van een drukknop in te vullen, wordt dit adres bij de drukknop bijgetekend. Zo kan je dus bijvoorbeeld een drukknop het adres ‘All off’ geven om aan te duiden data deze drukknop alle lampen uitschakeld. Lampen hebben ook een adres. Indien het adres van een lamp hetzelfde is als het adres van een drukknop, wordt bij de drukknop zowel het adres als de kring van de lamp weergegeven:
Indien de voeding van de Nikobus modules niet op dezelfde automaat staat als de lampen die geschakeld worden, dan kan het symbool voor de domotica module ook gebruikt worden om de voeding van alle modules voor te stellen. Je kan er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen om alle busdrukknoppen achter deze ‘voeding’ te tekenen:
1 reactie
Stijn · 28/04/2011 op 08:20
goede informatie! alle andere links naar informatie over eendraadschema’s vooor domoticasystemen lijken offline te zijn…