Jouw mening is belangrijk! In eerdere updates van Trikker werden reeds verschillende goede suggesties van gebruikers verwerkt. Andere suggesties werden nog niet verwerkt, zoals:

  • Een licentiemodel voor particulieren uitwerken (bijvoorbeeld om eenmalig een schema te kunnen tekenen);
  • Een grondplan kunnen importeren vanuit DXF/DWG/PDF;
  • Eigen symbolen kunnen toevoegen op het eendraadschema;
  • Extra symbolen toevoegen voor het situatieschema: Trap, poort,…
  • Extra symbolen toevoegen voor het eendraadschema: Bewegingssensor, parlofoon, lichtsensor, koeltechniek, …
  • ‘Tooltip’ op toolbox, zodat een tekst getoond wordt die de symbolen beschrijft
  • Pagina’s van een eendraadschema kunnen kopiëren

Wat vind jij? Welke functionaliteit ontbreekt er volgens jou nog? Welke functionaliteit is overbodig? Laat gerust een reactie achter.

Categorieën: Nieuws & Updates

24 reacties

Pascal Tilborghs · 22/04/2009 op 22:11

vooreerst,een fantastisch programma !
snel, geen overbodige zaken. zeer gebruiksvriendelijk.
Ik zou het echter wel handig vinden moest het grondplan dat je op bv pagina 1 getekend hebt kan kopieren naar pagina 2. Op deze manier moet je deze tekening niet opnieuw maken en kan je hierop verder werken.
nog enkele symbolen zoals, parlofoon, bewegingsdetector zouden ook handig zijn. verder perfect.

Bert Van Landeghem · 05/06/2009 op 20:35

Hallo,
ik heb net de demo versie van Trikker geprobeerd, en dit is exact wat ik nodig heb voor mijn renovatie. Vandaar dat ik de eerste suggestie in het lijstje ondersteun, nl. een “doe-het-zelver” versie voor 1 “project”. Als ik zo eens rondkijk op diverse internetfora ivm bouwen, denk ik wel dat hiervoor een ruime interesse is, vermits de meeste programma’s ofwel zeer duur of zeer complex (of beide) zijn.
Groeten,
Bert.

Van den Brande Mario · 10/06/2009 op 17:44

Mogelijkheid om symbolen in kleur op situatieschema te plaatsen.
Een lay-out (plan woning)via bitmap of pdf kopieren en dan plakken op tekening om nadien symbolen te kunnen plaatsen.

Groeten,
Mario

Aerts Danny · 21/07/2009 op 13:34

eerst even vermelden dat ik het programma op zich zeer goed vind. Makkelijk in gebruik,zonder onnodige ,en ingewikkelde bewerkingen, zeer duidelijk uitgeprint voor de klanten. Toch één vraagje, is het mogelijk om ook schakelaars met controle-lamp te voorzien?

Mvg Danny Aerts

Kurt · 23/07/2009 op 21:17

Een schakelaar met controlelamp kan geteknd worden door de eigenschap “Verklikkerlamp” op “Ja” te zetten.

Anthony · 28/03/2010 op 13:57

De symbolen van beveiliging (glasbreek detectoren, magneet contcten etc.)
een betere import maken voor externe tekeningen voor het situatie schema.
(soms heeft klant al plannen ….)
Maar voor mij ook => trikker = TOP

J-P Vanheck · 08/05/2010 op 18:11

Graag mogelijkheid voorzien om bij start tekening aan te kunnen geven dat de leidingen bv “VOB 3g2,5 in buis in de muur” zijn zodat dit niet apart per kring moet worden ingevuld. uitzonderingen zijn dan alleen aan te passen.
Voor de rest handig en gebruiksvriendelijk programma

Jean · 25/05/2010 op 09:30

Import van DWG bestanden zou dit programma echt TOP makken ! Dit is een optie die heel dringend moet toegevoegd worden.
Werken met kleuren is ook heel handig. Verder nog wat symbolen bijplaatsen zoals monitor, videofoon, thermostaat, touchscreen, …

Kurt · 25/05/2010 op 18:08

Een grondplan kan in de huidige versie geïmporteerd worden indien het beschikbaar is in een van volgende formaten: bmp, gif, jpg, png, ico, emf of wmf. Ondersteuning van pdf, dxf en dwg kan dus in de huidige versie nog niet, maar dit staat wel gepland voor de volgende update. Indien je met de huidige versie bijvoorbeeld een dwg bestand wil inlezen, dan dien je dit dus eerst te converteren naar een formaat dat wel ondersteund wordt. Hier vind je een voorbeeld hoe je dit zou kunnen doen: https://www.bluebits.be/blog/?p=84

Dirk · 02/09/2010 op 18:57

Is het mogelijk om de schaal van het situatieschema aanpasbaar te maken? Nu staat die op 1m per “vakje” als ik mij niet vergis. Dus een gebouw mag maximaal 20 x 12,7 m groot zijn anders kan het niet op de A3. Wat als een gebouw groter is? Hoe krijg je dat op één bladzijde?

Kurt · 18/09/2010 op 22:41

Vanaf versie 1.0.33 kan je rechtstreeks DWG en DWF bestanden inlezen. Kijk op https://www.bluebits.be/blog/?p=161 voor een demo

Kurt · 18/09/2010 op 22:44

@Dirk
Op https://www.bluebits.be/blog/?p=192 heb ik een artikeltje geplaatst over hoe Trikker met de schaal van het situatieschema omgaat. In het kort komt het er op neer dat je steeds mag tekenen zo groot je wil (ook buiten het tekenblad). Trikker zorgt er steeds voor dat alles wordt afgedrukt.

bjorn · 16/10/2010 op 06:59

Het zou handig zijn, wanneer je op voorhand zou kunnen kiezen welk type leiding en plaatsingstype er standaard moet getekend worden. vb: ik gebruik meestal “VOB in buis” “in muur”

Vind het voor de rest al een fantastisch goed tekenprogramma!
Groeten, Björn

Kurt · 16/10/2010 op 14:39

Björn,

Ik ben van plan om in 1 van de volgende updates de mogelijkheid toe te voegen om zelf in de bibliotheeek favoriete symbolen te kunnen toevoegen.

Sidny · 07/12/2011 op 17:40

Is het mogelijk dat de pagina’s een verschillende naam kunnen krijgen. Dit is handig voor het tekenen van appartementsgebouwen. Bv Gelijksvloers/1é verdieping …

Kurt (Bluebits) · 16/12/2011 op 23:05

Sorry voor mijn late antwoord.. In de huidige versie kan je steeds op elke pagina tekst toevoegen, bijvoorbeeld linksbovenaan je blad. De teksten ‘Gelijkvloers, 1e verdieping,..’ ziten reeds als dusdanig in de bibliotheek, en kunnen dus met 1 klik toegevoegd worden. Voor volgende update ben ik bezig met functionaliteit om pagina’s van het situatieschema beter te beheren. Ik denk hierbij zeker aan het herschikken van pagina’s, en aan het kunnen ingeven van een titel per pagina die mee afgedrukt wordt (evt. in het bovenste gedeeelte van de tekstkader)

Yannick · 21/05/2015 op 16:02

Eerst zou ik willen zeggen dat het een super gebruiksvriendelijk programma is, véél gemakkelijker dan andere die ik geprobeerd heb.
Toch zou ik willen suggereren dat het wel gemakkelijk zou zijn als je een grondplan wil tekenen dat je zelf de mogelijkheid zou moeten hebben om je afstanden in te geven. Het gaat bij elk onderdeel alleen niet voor afstanden van de muren…
Verder denk ik ook dat het “gemakkelijk” zou zijn indien je vanuit je situatieschema en na het plaatsen van je symbolen ineens een leidingsschema zou kunnen verkrijgen.
Als laatste puntje zou ik misschien ook een tool voorzien om in het deel van je ééndraadsschema extra pagina’s (zoals bij het deel van situatieschema) te kunnen voorzien voor meerdere pagina’s te kunnen maken (bijvoorbeeld bij het tekenen van een appartementsgebouw lijkt me dit wel handig).

Maar ik zeg het nogmaals zéér leuk programma om mee te werken.

Kurt (Bluebits bvba) · 22/05/2015 op 07:32

Bedankt voor de suggesties!

Op het eendraadschema kan je reeds meerdere pagina’s gebruiken:
– Selecteer een symbool;
– Zet de eigenschap ‘Op nieuwe pagina starten’ op ‘Ja’;
– Er wordt nu een scheidingslijn getekend waar een nieuwe pagina gestart zal wroden.

Els · 06/05/2019 op 14:57

Eerst zou ik ook willen zeggen dat wij het een heel fijn programma vinden om mee te tekenen.
Maar we krijgen wel vaak de vraag van onze (professionele) klanten of de elektrische plannen in dwg kunnen aangeleverd worden, zodat we nu vaak nog moeten teruggrijpen naar een autocad-achtig programma.
Is het dus eventueel mogelijk om een functie te voorzien om de afdruk te exporteren naar een dwg of dxf bestand (met elektrische symbolen als blocks)?

Kurt (Bluebits bvba) · 07/05/2019 op 07:55

Leuk te horen dat je graag met Trikker tekent 🙂
Opslaan als dwg is nog niet meteen voorzien…

Niet een 100% mooie oplossing, maar je kan wel je schema omzetten naar pdf (door af te drukken naar een pdf-printer, zoals “Microsoft Print to pdf”).

In AutoCAD kan je daarna met de functie “PDFIMPORT” pagina’s van het pdf-bestand inlezen. Daarbij blijven alle lijndetails bewaard.

Nick Schraepen · 06/11/2019 op 09:15

Momenteel ben ik met trikker mijn eendraadsschema aan het maken. Mis wel enkele symbolen zoals drikknopdimmers, ledspotjes, etc… Nu heb ik je enkel dimmers in relais schakeling en halogeen spotjes in je lijstje staan.

Kurt (Bluebits bvba) · 06/11/2019 op 11:26

Van een drukknop kan je de eigenschap ‘Dimmer’ op ‘Ja’ zetten:
Drukknop dimmer

Van een lichtpunt kan je het type op ‘Led’ zetten:
Led spot

Domenico · 09/04/2020 op 21:03

Eerst en vooral wil ik zeggen dat Trikker een fantastisch programma is!
Wij vragen ons af of we de paginanummering zelf kunnen kiezen als je meerdere eendraadschema’s tekent, dat je die pagina’s dan eventueel kan opsplitsen —> 1/4 wordt dan 2x 1/2
Is dit al mogelijk?
Dank bij voorbaat

Kurt (Bluebits bvba) · 12/04/2020 op 13:05

Leuk te horen dat je fan bent, Laura 🙂 De paginanummering aanpassen kan nu nog niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *