Stel dat een elektrische installatie bestaat uit 2 borden, waarbij het 2de bord wordt gevoed vanuit het eerste.  In Trikker kan je het eendraadschema dan als volgt tekenen:

  • Teken op het eerste bord een automaat + leiding;
  • Teken op deze leiding een tweede verdeelbord;
  • Teken op dit tweede verdeelbord bijkomende kringen:


Teken je liever de borden naast elkaar?  Dan kan dit als volgt:

  • Teken op het eerste bord een automaat + leiding
  • Teken op deze leiding een tekstveld, bijvoorbeeld met de tekst ‘Naar bord 2’
  • Op het oranje bolletje rechts van het eerste verdeelbord kan je een tweede bord beginnen tekenen.  Dit kan je bijvoorbeeld ook met een tekstveld laten beginnen:

Eendraadschema met 2 borden - Trikker

Standaard worden de kringen gewoon doorgeletterd over de borden heen (A, B, C, D, E,…).  Je kan elke kring afzonderlijk een eigen letter geven door de automaat van de kring te selecteren en de eigenschap ‘Vaste Letter’ in te vullen, of je kan het verdeelbord selecteren (door op de plek te klikken waar de leiding in het verdeelbod komt), en de eigenschap ‘Nummer’ invullen.  Het  nummer zal als prefix voor de letter van de automaten geplakt worden.  Door bijvoorbeeld als nummer ‘2.’ in te vullen, zullen de automaten als ‘2.A’, ‘2.B’, ‘2.C’, …  genummerd worden:

Eendraadschema met 2 borden - Trikker

Wil je het tweede verdeelbord op een nieuwe pagina beginnen?  Selecteer dan het meest linkse symbool en zet de eigenschap ‘Op nieuwe pagina starten’ op ‘Ja’:

Categorieën: Tips

1 reactie

Stijn Van Holsbeeck · 27/04/2023 op 15:58

Dag Kurt,

Deze schema’s eens aanpassen naar de nieuwe regeltjes. Het 2de bord moet ter plaatse volledig spanningsloos kunnen gezet worden, dus nog een automaatje bijplaatsen 😉
Of wachten tot juni voor het weeral nieuwe AREI 🙁

Mvg,

Stijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *